Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ Η ΑΘΗΝΑ…




Λέμε ότι ο Θεός είναι πάνσοφος. Ότι δεν κάνει λάθη. Πως τα πάντα εν σοφία εποίησε. 

Νομίζω πως βρήκα ένα λάθος. 

Πήρε την πιο ωραία χώρα του κόσμου και την έδωσε στους Έλληνες. 

Φαντάσου πως θα ήταν η Αττική αν ζούσε εδώ ένας κανονικός λαός. Πχ οι Γερμανοί. Η ωραιότερη περιοχή του κόσμου θα ήταν ! 

Η Αττική διαθέτει : 

Εξαιρετικές παραλίες ( Από τη Νέα Μάκρη μέχρι τη Βάρκιζα ) 

Ποτάμια ( αλλά τα μπαζώσαμε ) 

Βουνά ( Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός ) 

Μνημεία με  καταπληκτικό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Πιθανώς το καλύτερο κλίμα στην Ελλάδα. 

Πως τα κάναμε όλα αυτά; Το χάλι μου το μαύρο. 

Από την άλλη για να δώσω ένα ελαφρυντικό και στον Θεό και στους ανθρώπους, τα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας – απολίτιστων δηλαδή – μας καθόρισε. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν πως μεγαλουργούμε με τις κατάλληλες συνθήκες. Όμως ο Τούρκος κατακτητής μας άλλαξε και μας χάλασε. 

Μιλάμε για μια περίοδο που πολλοί μετανάστευσαν. Πάρα πολλοί σκοτώθηκαν. Υποστήκαμε εθνολογική αλλοίωση. Ο Ελληνισμός περιήλθε σε εξαθλίωση και αν  προσθέσεις πως μια ιστορική συνέχεια σε κρατικό επίπεδο δεν υπήρχε για 4 αιώνες, αφενός βρήκαν πρόσφορο έδαφος ώστε να επικρατήσουν οι παιδικές ασθένειες της φυλής μας, αφετέρου η έλλειψη ουσιαστικής παιδείας μας οδήγησε να πιστεύουμε σε παραμύθια, call me Tsipras and Sorras. Αντί να φτιάξουμε την πατρίδα μας, προτιμήσαμε βολευτούμε πίσω από τη μάχη διατήρησης των σαθρών κεκτημένων. 

Τα 400 χρόνια δεν είναι λίγο διάστημα. Είναι το λιγότερο 8 γενιές. Αν σκεφτείς δε, πως το προσδόκιμο ζωής τότε, δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό, μπορεί να ήταν και 10 γενιές. Δες για παράδειγμα τα παιδιά και τα εγγόνια των Ελλήνων μεταναστών στη μαμά Αμερική. Έχουν καμία σχέση με τον Έλληνα; Σκέψου το πόσο άριστα έχουν αφομοιωθεί οι Αλβανοί που δεν ξεχωρίζουν πια από τους γηγενείς και μιλάμε για μόλις 3 γενιές. Για φαντάσου 8 ως 10 ! 

Τον Αύγουστο του 2014 έκανα διακοπές στο χωριό μου. ένα από τα αγαπημένα θέματα των ντόπιων όταν βλέπουν κάποιον παραθεριστή που ζει στην Αθήνα είναι  το «πόσο χάλια είστε εσείς εκεί πέρα». Οι επισκέπτες είτε για να κολακέψουν τους ντόπιους, είτε γιατί δεν ξέρουν που ζουν, πάντα συμφωνούν. Ένας γνωστός μου επίσης, παντρεμένος με παιδιά, μου έλεγε με περισσή κλάψα ότι δεν έχει που να πάει στην Αθήνα με τα παιδιά του. 

Αυτά ήταν δύο κίνητρα για να προσπαθήσω έστω και στα γεράματα να γνωρίσω την Αθήνα και τις ομορφιές της. Λόγω του ότι ένα από τα χόμπι μου είναι η φωτογραφία, σκέφτηκα πως θα ήταν μια ωραία δραστηριότητα, να μάθω, να φωτογραφίσω και να γυμναστώ. 

Δεν θα σου παραθέσω τα αξιοθέατα. Μόνο και μόνο τα μουσεία να πάρεις σβάρνα δεν θες κάτι άλλο. Ούτε τις ατέλειωτες πεζοπορίες που μπορείς να κάνεις στην Πάρνηθα και στον Υμηττό. 

Πιο πολύ ήθελα να δω τις ομορφιές της Αθήνας εν είδει βόλτας. 

Μέχρι στιγμής έχω πάει - και έχω γράψει αναλυτικά κείμενα στο blog

Στο ΟΑΚΑ. Μπορείς άνετα να περπατήσεις τρεις ώρες και να χαζέψεις. 

Στο Πεδίον του Άρεως. Αν και ταλαιπωρημένο, αν και ασφυκτικά πολυπληθές πια, διατηρεί σε ένα βαθμό την αίγλη του. 

Στο Πάρκο Τρίτση. Στο κέντρο του είναι καταπληκτικό. 

Στον Εθνικό κήπο που δεν είναι μόνο για τους τουρίστες

Στον Βοτανικό κήπο Χαϊδαρίου που είναι ίσως ότι καλύτερο έχουμε στην Αθήνα. 

Στο Κτήμα Συγγρού που είναι σαν να βρίσκεσαι εντός Αθηνών σε δάσος.

Στη Λίμνη Μπελέτσι που είναι σαν ένας μικρός παράδεισος στο πουθενά

Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, μια σταθερή και κλασική αξία

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που είναι μια λαμπρή υπερπολυτέλεια

Στη Μονή Καισιαριανής και πέριξ ως μια υπέροχη βόλτα

Και παρά τη βρωμιά και τα χάλια του, το κέντρο της Αθήνας. 

Μοναστηράκι, Θησείο, Αστεροσκοπείο, Φιλοπάππου, Πλάκα, Αρχαία Αγορά, Παρθενώνας, Αναφιώτικα, που δεν βγαίνουν σε μια μέρα! 

Στο μπλοκάκι μου, απομένουν το Τατόϊ και τα πρώην ανάκτορα, μερικά σημεία στο κέντρο και στην Καισαριανή. 

Αν έχεις καμιά καλή ιδέα, καλοδεχούμενη !

Ξέρεις πόσο διαφορετικό και αναζωογονητικό είναι να περπατάς στην πόλη με τελείως διαφορετικό ρυθμό και διάθεση από τον καθημερινό; 

Η Αθήνα όσο και αν τη χαλάσαμε, έχει πολλές γωνιές που  είναι μαγικές. Σήκω από τον καναπέ, παράτα για λίγο τα κοινωνικά δίκτυα και κάνε μια βόλτα!



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια