Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΧΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΠ



 
Τι έγινε με τις ελληνικές τράπεζες την περασμένη Πέμπτη;

 Δανείστηκε το ελληνικό κράτος 50 δις (μετά το δεύτερο μνημόνιο) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα 50 δις προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος. 

Από αυτά:

Τα 11.2 δις περίσσεψαν και μπήκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με τα υπόλοιπα 38.8 δις αγόρασε το δημόσιο μετοχές των 4 μεγάλων τραπεζών.  Εντωμεταξύ, υπήρξε χασούρα περίπου 5 δις και η αξία των μετοχών είχε πέσει στα 34 δις ευρώ.

Τα 11.2 δις τα πήραν από τα χέρια του Βαρουφάκη τον Φεβρουάριο του 2015, όταν υπέγραψαν την παράταση του δεύτερου μνημονίου μέχρι τέλος Ιουνίου χωρίς να το καταλάβει.

Την προηγούμενη Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση πούλησε τις μετοχές της σε ξένους επενδυτικούς ομίλους (hedge funds) έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ

Χασούρα περίπου 33 δις ευρώ. 

Xάσαμε τον έλεγχο των τραπεζών, που πέρασε σε ξένους επενδυτές, και η αξία είναι πενιχρή.
Επιπρόσθετα, δεν επετράπη στους μικρομετόχους των τραπεζών να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, ώστε όταν ανέβει και πάλι η μετοχή της τράπεζάς τους, να αποκομίσουν κέρδη. Αυτός ήταν και ο λόγος της αρχικής ανακεφαλαιοποίησης. Το ίδιο ακριβώς έκανε, για παράδειγμα, η Βρετανία με την Lloyds και την RBS (δηλαδή αγόρασε το κράτος μετοχές με σκοπό να τις μεταπωλήσει στο μέλλον σε καλύτερη τιμή, κάτι που ξεκίνησε ήδη να κάνει). Σήμερα, αρχίζει σιγά σιγά να πουλάει.Δηλαδή στην Αγγλία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, πέρασαν στην κατοχή του δημόσιου και τις κρατάνε μέχρι να ανακτήσουν την αξία τους και να τις πουλήσουν με κέρδος. Ήδη έχουν αρχίσει να πουλάνε μετοχές και των δύο τραπεζών. Σε μας πούλησαν στο 3% της τιμής!


Δεν πούλησε στο 1/35ο της αξίας, όπως για παράδειγμα η Eurobank (35 λεπτά η μετοχή πριν 2 χρόνια, 1 λεπτό πουλήθηκε η μετοχή την περασμένη Πέμπτη).

Θα μου πείτε: Kαλά, δηλαδή τι θα μπορούσε να γίνει;

Το μνημόνιο είναι δανειακή σύμβαση. Όταν υπογράψαμε το 3ο μνημόνιο, υποτίθεται ότι θα γινόταν και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να αντλήσει χρήματα από εκεί. Όπως έκανε ως τώρα. Όχι από τις «αγορές» των ξένων ομίλων.

Επίσης, θα μπορούσε να στραφεί πρώτα στους Έλληνες καταθέτες και όχι να τους αποκλείσει.
Αυτά τα έκανε η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά.

Ζήτω. Έχουμε να πληρώνουμε τα 33 δις της χασούρας στο δημόσιο χρέος χωρίς να έχουμε καν τις μετοχές προσδοκώντας να τα πάρουμε πίσω.

Αναδημοσίευση από το Αντίβαρο. ( www.antibaro.gr

Να συμπληρώσω πως όποιος είχε μετοχές των τραπεζών ( ασφαλιστικά ταμεία – δημόσιοι οργανισμοί ) κλαίνε τα λεφτά τους. Αυτά τα 33 δις που χάσαμε, δεν εξαφανίζονται όπως οι λαθρομετανάστες κατά την κυρά Τασία αλλά προστίθενται στο δημόσιο χρέος. Αυτό το χρέος θα το κουβαλάμε για πάντα – εκτός και αν μας λυπηθεί ο Θεός και βρέξει 500 ευρα – καθώς δεν έχουμε τον έλεγχο των τραπεζών μπας και καταφέρναμε σε πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας μας να πουλήσουμε πιο ακριβά και να βγάλουμε κέρδος. 

Αποχαιρέτα τις τράπεζες που χάνεις και παρακολούθα τα μαζικά μέσα επιρροής να αποσιωπούν αυτό το μνημειώδες έγκλημα…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια