Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




Μην αφήνεις ποτέ την αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία. 

Η καλή ιστορία είναι ότι οι παπάδες δεν πληρώνουν φόρους και εξαιρούνται. Η προπαγάνδα είναι ατέλειωτη και ο κόσμος που δεν ξέρει παρασύρεται εύκολα. 

Παραθέτω το φορολογικό πλαίσιο για να τελειώνουμε: 

1. Φόρος Εισοδήματος με συντελεστή 26% για τα έσοδά τους, τα οποία μάλιστα θεωρούνται κατά νόμον ως «έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα», και προκαταβολή Φόρου Εισοδήματος επομένου έτους με συντελεστή 55% (άρθρα 44, 45 περ. γ΄, 47 παρ. 2, 58, 71 παρ. 1 του Ν. 4172/2013). 


2. Φόρος Δωρεών και Κληρονομιών με συντελεστή 0,5%, όπως προβλέπεται για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Ο.Τ.Α. (άρθρα 25 παρ. 3, 29 παρ. 5 43 Κεφ. Β΄ περ. α΄ Ν. 2960/2001, 25 παρ. 9, 14, 16 Ν. 3842/2010). 


3. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με τους ίδιους συντελεστές, οι οποίοι γενικώς ισχύουν για παραδόσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών, που αποτελούν εμπορική δραστηριότητα (Ν. 2859/2000). 


4. Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), κύριος και συμπληρωματικός, για όλα τα ακίνητά τους (άρθρα 5 παρ. 3 Ν. 4223/2013, δέκατο όγδοο παρ. 1.β Ν. 4286/2014).
Απαλλάσσονται μόνο οι λατρευτικοί χώροι και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούνται. 


Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει όχι μόνο για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για όλους τους νόμιμα υφισταμένους λατρευτικούς χώρους ή ακίνητα κοινωφελούς χρήσεως που χρησιμοποιούνται από όλες τις γνωστές θρησκείες και όλα τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (σωματεία, ιδρύματα κ.λπ.) (άρθρο 3 παρ. 1 περ. δ΄, ε΄, στ΄.α) Ν. 4223/2013). 


Επιπλέον παρακρατούνται και αποδίδονται από τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα φόροι για παροχή μισθωτών ή ανεξάρτητων υπηρεσιών (άρθρο 61, 62, 64 παρ. 1δ Ν. 4172/2013) και καταβάλλονται τέλη χαρτοσήμου (κωδ. Π.Δ. της 28.7.1931) και όλες οι κρατήσεις (π.χ. ΟΓΑ) επί της αξίας συναλλαγών, που ισχύουν γενικώς για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα.

= = =

Η Εκκλησία μας βάλλεται πανταχόθεν και ο σκοπός δεν είναι φυσικά η κοινωνική ισότητα και η δικαιοσύνη. Οι αμνόσχημοι λύκοι αυτό χρησιμοποιούν ως επιχείρημα. Δεν μπορούν να χτυπήσουν τη Διδασκαλία οπότε προτιμούν τον πιο εύκολο στόχο. Τον άνθρωπο. 

Ο επιχειρούμενος ανθελληνισμός από την αριστερίζουσα εθνομηδενιστική θολοκουλτούρα του τίποτα, έχει βάλει στο σημάδι τους τέσσερεις πυλώνες της κοινωνίας μας. 

Ιστορία
Πατρίδα
Γλώσσα
Θρησκεία.

Με την Ιστορία μια χαρά τα πάνε. Μπόλιασαν τους Έλληνες με μπόλικο δηλητήριο. Συνωστισμός στη Σμύρνη. Απώθηση των Ιταλών το 40. Μούφα το Ζάλογγο. Παραμύθι το κρυφό σχολειό. Ταξική η Επανάσταση του 21. Άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων. Gay οι Αρχαίοι Έλληνες. 

Με τη Γλώσσα αφού πετάξαμε τα ελληνικά έξω από τα σχολεία, εξοβελίσαμε τα κείμενα των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων για να μαθαίνουν τα παιδιά τη γλώσσα μας από τις οδηγίες χρήσεως ….μιας καφετιέρας. Καλά τους τα είπε ο Ζουράρις και αν ήμασταν στη Βόρεια Κορέα ίσως το παιδαγωγικό ινστιτούτο να περνούσε από δίκη με την κατηγόρια του αφελληνισμού της νεολαίας και το ερώτημα της εσχάτης προδοσίας. Επειδή όμως είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, ένα απλό και άμεσο ξήλωμα τους αρκεί. Έχουμε συνδυάσει την παιδεία με την τρίτη λυκείου και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Όχι. Η παιδεία ξεκινά από το νηπιαγωγείο και χρειάζεται ξήλωμα και ανακατασκευή εκ θεμελίων. Οι πνευματικοί άνδρες της εποχής μας, ο Χρήστος Γιανναράς, ο Στέλιος Ράμφος, ο Κωνσταντίνος Χολέβας, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και σπουδαίοι επιστήμονες όπως ο Δημήτρης Νανόπουλος να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. 

Μα, λένε οι αμνόσχημοι λύκοι,  τα «αλβανάκια» θα δυσκολευθούν πάρα πολύ αν βάλουμε τα κείμενα του Παπαδιαμάντη. Και ποιος σου είπε πως θα πρέπει να χαμηλώσουμε εμείς τον εκπαιδευτικό πήχη; Να προσπαθήσει αυτός περισσότερο. Στο κάτω κάτω της γραφής καλό στην ψυχή και στο πνεύμα του θα κάνει. Δεν θα βλάψει κανένα παιδί μετανάστη αν μετέλθει παιδείας ελληνικής. Αντιθέτως θα γίνει καλύτερος άνθρωπος. Αλλιώς μπορούμε να γράφουμε όλοι στα γκρικλις, μην το κουράζουμε. 

Πατρίδα. Τόλμησες να συγκινηθείς καθώς ακούς τον Εθνικό Ύμνο; Φασίστας! Χρυσαυγίτης! Εθνικιστής! Κατάφεραν να μας κολλήσουν τη ρετσινιά, σε όσους αγαπάμε τη χώρα μας – χωρίς φυσικά να επιθυμούμε τη σφαγή των υπολοίπων – και μετά από μια πατριωτικού χαρακτήρα φράση, να αισθάνεσαι τις τύψεις και να σπεύδεις αυτόματα να συμπληρώσεις «και δεν είμαι χρυσαυγίτης». 

Δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τον Χριστό γιατί αυτά που δίδαξε δεν επιδέχονται ιδιαίτερων αμφισβητήσεων, οπότε πάμε στον εύκολο στόχο. Τους «παπάδες». Έξω τα θρησκευτικά από τα σχολεία, απαλοιφή από το Σύνταγμα του άρθρου για τη χριστιανική παιδεία των Ελλήνων, αντικατάσταση του θρησκευτικού γάμου από τον πολιτικό, ευτέλεια του μυστηρίου γιατί πρέπει την ίδια λέξη να τη χρησιμοποιούν και οι gay – λες και το σύμφωνο τους ενοχλεί - δήμευση της εκκλησιαστικής περιούσιας και λοιπές φανφάρες. Ας μη μοίραζαν οι ενορίες εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά και θα βλέπαμε που θα ήταν σήμερα η κοινωνική συνοχή. 

Για να μη νομίζεις ότι είμαι εκκλησιοφανατικός, ναι, πολλά κακώς κείμενα υπάρχουν, ένας χαρισματικός ρήτωρ ιεράρχης μας λείπει και θα ήθελα η Εκκλησία να έχει πιο δυνατή φωνή. 

Όμως αυτό που έχω διαπιστωσεί μετά από εκατοντάδες αντίστοιχες συζητήσεις είναι πως αυτή η δικαιολογία χρησιμοποιείται από τους εχθρούς της ορθοδοξίας και βρίσκουν τον εύκολο στόχο. 

Να σε ρωτήσω κάτι: 

Αν τύχει να χρειαστείς τις υπηρεσίες ενός δικηγόρου, προσλαμβάνεις  τον πρώτο που θα βρεις μπροστά σου; 

Αν τύχει να χρειαστείς έναν γιατρό για ένα σοβαρό χειρουργείο, μπαίνεις σε ένα νοσοκομείο τυχαία και ζητάς τη βοήθεια όποιου τύχει να δεις πρώτο με λευκή ρόμπα; 

Έτσι ακριβώς είναι και οι ιερείς. 

Ψάξε να βρεις αυτόν που αξίζει. 

Πριν αρχίσεις την κλάψα «μα δεν υπάρχουν γιατί  είναι όλοι άθλιοι και ελάχιστοι είναι οι καλοί» να ξέρεις ότι ευθυγραμμίζεσαι με τους υποκριτές. 

Υπάρχουν και είναι πολλοί, αλλά δεν διαφημίζονται. 

Μου έχει κάνει εντύπωση πχ το site www.news247.gr που για τον ιερέα στην Αμερική που τα είχε με την Περουβιανή, πρέπει να έχει ανεβάσει πανω από 20 άρθρα. Δεν είδα να κάνει κάτι αντίστοιχο για τον πατέρα Γερβάσιο και για τον Άγιο Παϊσιο. Αν τους γράψεις δε, ένα κόσμιο σχόλιο διαμαρτυρίας για μονόπλευρη συμπεριφορά, σου το κόβουν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. Αδέκαστη δημοσιογραφία...

Υπερπροβάλλεται η παραφροσύνη της Λουκά, για να γελοιοποιηθεί η Ορθοδοξία,  αλλά ο Αναστάσιος Αλβανίας, ένας πραγματικός ογκόλιθος της Εκκλησίας μας μένει στα αζήτητα των μαζικών μέσων επιρροής.

Λέγε, λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει, και αυτό που μένει είναι «έλα μωρέ τώρα οι αλήτες  οι παπάδες»

Τα τελευταία χρόνια δεν προσέχω τόσο πολύ  τι λέει κάποιος  αλλά ποιος το λέει. 

Και έτσι αποκαλύπτεται και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το λέει…. 

Γιατί όλα τα παραπάνω;

Γιατί πέραν της πίστης του κάθενος από εμάς, ζήτημα καθαρά προσωπικό, έχουμε ανάγκη, εμείς έχουμε ανάγκη από το Λογο του Καλού στη ζωή μας.
 
Αυτόν προσπαθούν να αποδιώξουν, ρίχνοντας μας ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο της παρακμής που βιώνουμε…. 

NON VELAT UMBRA DIEM

 = = = =
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ 19/10/2015
Ιδου και το Δελτιο Τυπου τις Ιερας Συνοδου το 2012 για το οποιο προφανως και δεν ακουσες τιποτα: 

 
Ενημέρωση για τη φορολόγηση της Εκκλησίας
(22/2/2012).

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, ἐλπίζουσα ὅτι ὁ δημοσιογραφικός θόρυβος, ὁ ὁποῖος προκλήθηκε χθές σχετικῶς πρός τήν φορολόγηση τῆς Ἐκκλησίας, ὀφείλεται σέ ἔλλειψη λεπτομεροῦς ἐνημερώσεως ὅσων τόν προκαλέσαν, ἐπιθυμεῖ νά ἐνημερώσει δημοσίως ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, οἱ Ἱερές Μητροπόλεις μέ τά ἐκκλησιαστικά τους ἱδρύματα, οἱ Ἱερές Μονές καί οἱ Ἐνορίες, οἱ ὁποῖες εἶναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα, καταβάλλουν κάθε χρόνο στίς κατά τόπους Δ.Ο.Υ. τίς παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές ὑποχρεώσεις τους :

1.Φόρο ἐπί τῶν κατ’ ἔτος μισθωμάτων, πού εἰσπράττουν ἀπό ἀκίνητα, μέ συντελεστή 20% ἐπί τῆς ἀξίας τους,
2.Συμπληρωματικό φόρο ἐπί τῶν εἰσοδημάτων τους ἀπό οἰκοδομές καί ἐκμισθώσεις γαιῶν μέ συντελεστή 3%,
3.Προκαταβολή τοῦ φόρου (γιά τό ἑπόμενο ἔτος) μέ συντελεστή 55% ἐπί τῆς ἀξίας τοῦ παραπάνω συμπληρωματικοῦ φόρου,
4.Φόρο ἐπί τῆς ἀκινήτης περιουσίας τους μέ συντελεστή 3‰ ἐπί τῆς ἀντικειμενικῆς ἀξίας τους (ἐκτός ἐάν πρόκειται γιά οἰκοδομήματα λατρευτικῆς, ἐκπαιδευτικῆς, θρησκευτικῆς ἤ κοινωφελοῦς χρήσεως π.χ. Ἱ. Ναοί, γηροκομεῖα, χῶροι συσσιτίων),
5.Φόρο ἐπί τῶν κληρονομιῶν καί δωρεῶν μέ συντελεστή 0,5% ἐπί τῆς ἀξίας τους,
6.Τέλος χαρτοσήμου καί δικαιώματα ΟΓΑ συνολικοῦ ποσοστοῦ 2,40% ἐπί κάθε χρηματικῆς παροχῆς πιστῶν πρός τούς Ἱ. Ναούς λόγῳ ἱεροπραξιῶν.

Ἐπίσης τά παραπάνω νομικά πρόσωπα τῆς Ἐκκλησίας παρακρατοῦν καί ἀποδίδουν στίς Δ.Ο.Υ. τά παρακάτω φορολογικά ἔσοδα :

1.Φόρο μισθωτῶν ὑπηρεσιῶν γιά τούς ἐκκλησιαστικούς ὑπαλλήλους καί συνεργάτες τους, πού ἀμείβονται ἀπό τόν προϋπολογισμό τους,
2.Φ.Π.Α. μέ τούς προβλεπομένους συντελεστές γιά ὑπηρεσίες καί ἀγαθά,
3.Φόρο εἰσοδήματος μέ συντελεστή 8% σέ ὅλα τά τιμολόγια παροχῆς ὑπηρεσιῶν,
4.Φόρο εἰσοδήματος μέ συντελεστή 4% σέ ὅλα τά δελτία ἀποστολῆς ἀγαθῶν καί μέ συντελεστή 1% γιά τά ὑγρά καύσιμα.

Τέλος, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ἐπιθυμεῖ να τονίσει ἀφ’ ἑνός ὅτι ἡ ἀπαλλαγή ἀπό τόν φόρο ἀκινήτης περιουσίας γιά τά ἀκίνητα λατρευτικῆς, θρησκευτικῆς καί κοινωφελοῦς χρήσεως ἰσχύει ἀπό τό ἔτος 2008 γιά ὅλα τά θρησκεύματα καί δόγματα, πού ἔχουν ἀκίνητη περιουσία ἐντός Ἑλλάδος καί ἀφ’ ἑτέρου ὅτι, παρότι τά ἔσοδά Της προέρχονται μέχρι σήμερα ἀπό τό ὑστέρημα πιστῶν καί χρησιμοποιοῦνται γιά τήν συντήρηση τῶν θρησκευτικῶν καί κοινωφελῶν Της ἱδρυμάτων, οὐδέποτε ζήτησε κάποια ἄνιση φορολογική μεταχειρίση σέ σχέση μέ τούς ὑπολοίπους φορολογούμενους μή κερδοσκοπικούς ὀργανισμούς τῆς Χώρας.
Ἡ Κεντρική Ὑπηρεσία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ελλάδος, οἱ Ἱερές Μητροπόλεις, οἱ Ἐνορίες, οἱ Ἱερές Μονές καί τά Ἐκκλησιαστικά Ἱδρύματα κατά τό ἔτος 2011 κατέβαλαν συνολικά φόρους ὕψους 12.584.139,92€.


Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου

τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια