Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ



Η έκθεση ζωγραφικής της Ματίνας Παπαδοπούλου στο Πέραμα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Ακόμα και σε θεωρητικά υποβαθμισμένες γειτονιές μπορούν να γίνουν ενδιαφέροντα happenings και events που λέμε και στα νέα ελληνικά, αρκεί να υπάρχει όρεξη, κέφι, μεράκι και φαντασία. 

Να σου πω την αλήθεια προτιμώ μια έκθεση σε μια αποθήκη παρά μια εκδήλωση της τάδε και της δείνα γκαλερί. Σε αυτές υπάρχει ένα δίκτυο υπερπροβολής και πρέπει να παρακαλέσεις για να πας και αν είσαι τυχερός και αν είσαι του κυκλώματος. 

Στο Πέραμα δεν χρειάζεται ούτε να ψάξεις για πάρκινγκ, ούτε να πληρώσεις για μια θέση. Παρκάρεις ακριβώς απέξω. Μπήκα στην αποθήκη, ο ορισμός του underground. Τσιμέντο, βάρκες, φωτισμός επιμελώς ατημέλητος και μια ζεστή αντιμετώπιση από την ζωγράφο και τους οικείους της που σε υποδέχονται με εδέσματα! 

Η έκθεση περιελάμβανε 3 θεματικές ενότητες. 

Τα κλασικά τοπία και θέματα από την ελληνική παράδοση, χειροποίητες δημιουργίες και αγιογραφίες. 

Στα τοπία μου άρεσε η πανδαισία χρωμάτων, η ζωντάνια και η αισθητική. Σε πολλά από αυτά νοιώθεις ότι βλέπεις περισσότερο μια φωτογραφία παρά έναν πίνακα. Ξεχώρισα πως η Ματίνα Παπαδοπούλου δεν φείδεται να αποτυπώσει έντονα στον καμβά αυτό που σκέπτεται και αισθάνεται.

Οι χειροποίητες δημιουργίες ήταν μάλλον σε πειραματικό στάδιο, αναγνωριστικό είναι η πιο σωστή λέξη, για αυτό δεν είχε και πολλά. Πάντως πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται γιατί σε μια πέτρα, κόλλησε βότσαλα, σπιτάκια, εκκλησίτσες, σαν μικρογραφία μιας κυκλαδίτικης χώρας! Εξαιρετικό!

Οι αγιογραφίες δεν ήταν του γούστου μου. Άλλοι μπορεί να τις λατρέψουν. Προσωπικά μου αρέσει περισσότερο η ορθόδοξη παράδοση παρά η αναγεννησιακή οπτική. Δεν μου πάει να βλέπω ασκητικές μορφές στην Ορθοδοξία με ροδαλά φουσκωμένα μαγουλάκια και μελαχρινούς με μπλε μάτια. 

Το μάτι μου έπεσε στο καλύτερο κατ εμέ - έργο της έκθεσης που ευτυχώς το άντεξε το βαλάντιο μου και το απέκτησα με μεγάλη μου χαρά. Η φωτογραφία είναι κακοτραβηγμένη αλλά από κοντά είναι υπέροχο και ταξιδιάρικο. Αυτό: 




Κατά τα άλλα, επειδή μπορεί να γράφω ότι θέλω αλλά κρίνε και μόνος σου. Η σελίδα της αξιόλογης Ματίνας Παπαδοπούλου είναι εδώ: https://www.facebook.com/Mamadeos και εκεί μπορείς να δεις τις δημιουργίες της και να ενημερωθείς για τις επόμενες εκθέσεις.



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια