Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

TO FACEBOOK ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙΑ !



«Ρε συ Suspect, αλήθεια εσύ το πιστεύεις αυτό; Είναι δυνατόν; Ως σκοτεινή συνωμοσία του Λιακόπουλου μου φαίνεται!» Έτσι μου έλεγε τις προάλλες ένας φίλος, ένα βράδι που βρεχε, με παρέα κάτι ξεγυρισμένες τσικουδιές από τα Χανιά. «Σιγά μην κλείνει το Facebook σπίτια!» 

«Κι όμως… Όσο κινείται η γη αδερφέ, τόσο θα τα κλείνει» του απάντησα και έμεινε άναυδος. 

«Άντε ρε! Άμα κάποιος θέλει να απατήσει το κάνει οπουδήποτε, δεν χρειάζεται το facebook!» μου αντέτεινε γεμάτος σιγουριά. 

«Να σε ρωτήσω Σωτήρη νέε μου.. Πότε ένας χοντρός έχει περισσότερες πιθανότητες να τηρήσει υγιές πρόγραμμα διατροφής; Όταν τον βάζεις σε ένα αγρόκτημα ή σε ένα ζαχαροπλαστείο;»

Έδειξε να το σκέφτεται και άρχισα να αγορεύω: 

Προφανώς αναφέρεσαι στην επίδραση των κοινωνικών δικτύων και στην οικογένεια, στον γάμο.
Ο γάμος έχει δύο σημαντικές δυσκολίες. Την έλλειψη από ένα σημείο και έπειτα της επιβεβαίωσης και του πόθου μεταξύ των συζύγων και το αβάσταχτο φορτίο της γονικής φροντίδας. Αν συνυπολογίσεις δε και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια, hello! Μόλις έχεις ανοίξει την κερκόπορτα για να μπει το τρίτο πρόσωπο.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα είναι πως αν μπει στη ζωή του συζύγου μια γυναίκα, αυτός συνήθως ξαναγυρίζει στο σπίτι του. Αν μπει στη ζωή της συζύγου, συνήθως τελειώνει και ο γάμος. 

Πολλοί άντρες αράζουν στον καναπέ και βλέπουν μπάλα. Πολλές γυναίκες αφήνονται να ξεχειλώσουν και μετά τη μητρότητα επικαλούνται πονοκεφάλους και λοιπές σωματικές ταλαιπωρίες για να αποφύγουν το σεξ. Τα παιδιά, τα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις, το ξύπνημα στα άγρια χαράματα γιατί το παιδί έκλαψε, η εργασία, η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών, η έλλειψη κοινών δραστηριοτήτων, η κλεισούρα, η ενδοοικογενειακή μιζέρια, οδηγεί την οικογένεια σε ένα τέλμα με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος ή κάποια προς «ανανέωση και ευεξία», να αυξάνονται γεωμετρικά. 

Δεν μπορείς να βγεις έξω το βράδι. Τι θα πεις στον άλλον, «α, ξέρεις, πάω για ποτάκι, κοίμησε τα παιδιά και έρχομαι;».  Στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτεις να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να πάρεις μια ανάσα, ανοίγεις τον υπολογιστή… 

Στο facebook έχεις μέσα από το σπίτι σου, όλον τον κόσμο στα πόδια σου. Επιζητάς μια μορφή διασκέδασης χωρίς κόστος και μια αλληλεπίδραση για να τονωθείς ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον. Ως άνδρας όλο και θα ρίξεις μια ματιά στα γκομενάκια που πλημμυρίζουν το προφίλ τους με μπικινοφωτογραφίες για να κάνεις την καβλάντα σου. Ως γυναίκα – και πιο εγκεφαλική – επιζητάς την επικοινωνία. 

Αμέσως μετά ανοίγει το κουτάκι με τις δικαιολογίες. Και είναι άπειρες. Αυτό το κουτάκι ποτέ δεν έχει πάτο… 

Μα δεν κάνουμε τίποτα κακό, απλώς μιλάμε στο τσατ και επικοινωνούμε, λέει η πρώτη δικαιολογία που βγαίνει από το κουτάκι. 

Μα δεν κάνουμε τίποτα κακό, τόσο καιρό γράφουμε ο ένας στον άλλον, ε, είπαμε να πούμε και μια καλημέρα στο τηλέφωνο, κακό είναι; Σιγά! 

Μα δεν κάνουμε τίποτα κακό, τόσο καιρό τα λέμε στο ιντερνετ, είναι ένα αξιόλογο άτομο και είπαμε να πιούμε ένα καφέ σαν άνθρωποι! Όχι δεν θα του πω τίποτα του άντρα μου, γιατί δεν θα καταλάβει. Θα πω ότι είμαι σε μια φίλη μου. 

Το κουτάκι με τις δικαιολογίες παραμένει ορθάνοιχτο. 

Μα δεν κάνουμε τίποτα κακό, ε, εντάξει, τα λέμε, ένοιωσα κάποια πράγματα αλλά απλώς φιληθήκαμε. Εντάξει, δεν το κάναμε κιόλας! 

Και φυσικά το τέλος είναι αναμενόμενο: 

Α, για να σου πω! Δεν φταίω εγώ που αυτός ( εννοεί ο σύζυγος ) δεν το ένα, δεν το άλλο, που τον είχα ειδοποιήσει ότι, που του είχα παραπονεθεί ότι, που, που, που, που… Ε, τι να κάνω, άνθρωπος είμαι και εγώ! 

Μετά ανοίγει ένα δεύτερο επίπεδο που ο καθένας το διαχειρίζεται κατά το δοκούν. 

Άλλος ξεκινάει μια παράλληλη σχέση, άλλος κάνει μια ανανεωτική ξεπέτα, άλλος χωρίζει. 

Κάθε άνθρωπος έχει και το δικό του ρυθμό: Όλα τα παραπάνω στάδια, άλλη τα κάνει σε τρεις μέρες και άλλη χρειάζεται τρεις μήνες. Άλλος επιζητά ξερό σεξ χωρίς όμως να θέλει να πληρώσει σε οίκους ανοχής αλλά θέλει να τονώσει τον εγωισμό του κυνηγού δια της κατάκτησης. Άλλη είναι εύκολη στις γνωριμίες αλλά όχι τόσο για να τη ρίξεις στο κρεβάτι. 

Πως θα τους καταλάβεις: 

Όταν βλέπεις στο προφίλ στο facebook του ή της παντρεμένης πολλούς και διάφορους, αυτόματα σημαίνει ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι. Όταν βλέπεις ότι απουσιάζουν φωτογραφίες του συζύγου αλλά πάντα υπάρχουν των παιδιών, πάρα πολλές selfies φωτογραφίες και είναι τόσο όσο σέξι, δείχνει ότι υπάρχουν «ανησυχίες». Ναι μεν δεν εκτιθέμεθα αλλά το εκπαιδευμένο μάτι πιάνει το βλέμμα τύπου «στο απάνεμο λιμάνι της ζωής μου» ατενίζοντας έξω από το παράθυρο φορώντας το μπέημπι ντολ… 

Ο φίλος έδειξε προβληματισμένος. 

Δηλαδή Suspect, τι προτείνεις; 

Όσο και αν σου φανεί δικτατορικό φίλε μου Σωτήρη, απάντησα, υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που δεν είναι σχετικά και δεν μπορούν να βαφτούν γκρι. Ή είσαι νεκρός ή ζωντανός. Ή είσαι έγκυος ή δεν είσαι. Ο ήλιος πάντα βγαίνει από την Ανατολή. Ο άνθρωπος είναι ρευστό ον. Αναξιόπιστο. Άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συμφέροντα του, τις επιθυμίες του και τα πάθη του. Το γενετήσιο ένστικτο είναι πανίσχυρο και η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση τεράστια. Σοβαρός γάμος και facebook δεν πάνε μαζί. 

Ναι, την ξέρω τη δικαιολογία πως «Άμα θέλει κάποιος να σου την κάνει, θα σου την κάνει» και πως «άμα περιορίζεις τον άλλον θα αντιδράσει». Όταν όμως αφήσεις τον άνθρωπο απολύτως ελεύθερο, κατά 250% θα παρεκκλίνει και θα αποκλίνει. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, αιώνες τώρα. Πάντα χρειάζεται και φίλτρο και όριο.  

Όταν βλέπεις προφίλ παντρεμένων με 500 και 1000 φίλους, κάτι δεν πάει καλά. Εκτός και αν θεωρείς τυχαίο ή φυσιολογικό ότι τα τελευταία χρόνια ο ένας στους τρεις ( και κατά άλλες στατιστικές ο ένας στους δύο ) γάμους διαλύεται και τα διαζύγια βγαίνουν όπως τα μπουκάλια της χαϊνεκεν από την αθηναϊκή ζυθοποιία. Πιστεύεις ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν συντελέσει σε αυτό; 

Αν κάποιος θέλει συνειδητά να κάνει μια οικογένεια της προκοπής, ή δεν θα έχει προφίλ ή αν έχει, να είναι αυστηρά με τον κύκλο του δηλαδή 30-40 άτομα το πολύ και φυσικά κλειδωμένο για τους τρίτους και άσχετους. 

Ύποπτε βλέπω ότι έχεις γνώσεις επί του θέματος, με πείραξε ο Σωτήρης. 

Μπα, εγώ δεν τα ξέρω αυτά, είμαι μικρός! Ότι ακούω γύρω γύρω και στο δικό μου προφίλ έχω όλα και όλα 12 άτομα, ανθρώπους που γνωρίζω και κάνουμε παρέα. 

Όπως έλεγε και ο βραζιλιάνος προσωπικός μου ποτοαναμείκτης:

Για να είναι επιτυχήμενος ο γάμος, θα πρέπει να υπάρχει έρωτας, υπομονή και να σβήνεις τα μηνύματα σου….



2 Λογομαχιες:

Suspect είπε...

Ναι, το φατσοβιβλιο φταιει! Αμ, αφου Γρηγορη μου τα ειπες μονος σου, υπαρχει ηδη κριση στη σχεση και στην καθημερινοτητα για να φτασει καποιος να ψαχνεται να ... ανανενωθει! Κι αλλωστε, ποιος αντρας η ποια γυναικα, δεσμευμενοι η μη, που σεβονται τον εαυτο τους γεμιζουν το προφιλ με σεξυ ποζες; Δεν μιλαμε για εφηβους αλλα για μεγαλους ανθρωπους! Αρα ψαχνονται. Αρα το φατσοβιβλιο απλα δινει μια διοδο επιπλεον στο ψαξιμο...
Καλησπερα!

Suspect είπε...

Και κριση να μην υπαρχει, υπαρχει ο πειρασμος....

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια