Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ



Όταν έγινε το περιστατικό με τη Μαρφιν που σκοτώθηκαν τέσσερεις άνθρωποι από τη φωτιά, αυτό που με είχε συγκλονίσει όταν διάβαζα την είδηση, ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι σώθηκαν. 

Η ερώτηση ήταν: Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τους πυροσβεστήρες;

Και η απάντηση: Μα δεν μας είχε γίνει κάποιο σεμινάριο, μια εκπαίδευση, κάτι! 

Η πολυκατοικία μας επί σειρά ετών ήταν παρατημένη. Κανείς δεν ασχολείτο και πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια σαν κουτάβια τα κοινόχρηστα στην εταιρεία διαχείρισης. Ευαισθητοποιήθηκα τους τελευταίους μήνες και ανέλαβα κάτι σαν ο ενδιάμεσος μεταξύ των ενοίκων και της εταιρείας. Κάναμε αρκετές κινήσεις βελτίωσης του κοινού μας περιβάλλοντος και μια εξ αυτών ήταν πως για πρώτη φορά βάλαμε σε κάθε όροφο και από έναν πυροσβεστήρα. 

Αν δεν το ξέρεις, αν τύχει και πιάσει φωτιά η πολυκατοικία ή το μαγαζί σου και έρθει να τη σβήσει η πυροσβεστική, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εξετάσει αν στο χώρο υπάρχουν πυροσβεστήρες. Αν δεν υπάρχουν, το πρόστιμο που πληρώνεις θα το θυμάσαι για πολύ καιρό. 

Ωραία λοιπόν τους βάλαμε και τους καμαρώσαμε και μια και θυμόμουν την απάντηση των επιζησάντων της Μαρφιν, μια μέρα, πήρα σβάρνα όλους τους ορόφους, χτύπησα όλα τα κουδούνια με τον πυροσβεστήρα ανά χείρας για να δείξω σε όλους πως δουλεύει. 

Μη νομίζεις πως στην ώρα του πανικού θα κάτσει κάποιος ψύχραιμα να διαβάσει τις οδηγίες. 

Διαπίστωσα έκπληκτος πως ούτε ένας, ο-υ-τ-ε  ε-ν-α-ς, δεν ήξερε πως δουλεύει αυτός ο κόκκινος κύλινδρος!

Δεν είναι κάτι τραγικό, ούτε χρειάζεται γνώσεις αστροφυσικής. Απασφαλίζεις, σημαδεύεις με το λάστιχο, ( για να μην σου έρθει κατά πρόσωπο ) και πατάς «τη σκανδάλη». 

Σκέφτηκα πως σε μια δύσκολη στιγμή, όλοι θα κοιτούσαν τους πυροσβεστήρες ως διακοσμητικό στοιχείο και μέχρι να βρουν τι και πως, την ώρα του πανικού, καληνύχτα σας! 

Για αυτό εσύ που μου κάνεις την τιμή και μπαίνεις στο παρόν ιστολόγιο και διαθέτεις λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου, άσε τώρα, μα τώρα – μην το αναβάλεις, δεν θα το κάνεις-  τον υπολογιστή και αν έχεις πυροσβεστήρα κοντά σου, διέθεσε 40 δευτερόλεπτα να διαβάσεις πως ακριβώς λειτουργεί. 

Μια φορά το χρόνο χρειάζεται αναγόμωση αλλά συνήθως για αυτό είναι υπεύθυνη η εταιρεία διαχείρισης. 

Αν σου φαίνομαι υπερβολικός, ή «έλα μωρέ τώρα, αν τύχει κάτι, νταξ ναούμ, εκείνη την ώρα θα το δω» θυμήσου την απάντηση που έδωσαν όσοι τη γλίτωσαν από τη φωτιά στη Μαρφιν...



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια