Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


Ανεξάρτητα από την κρίση, από την εποχή, τον ανάδρομο Ερμή και τον εξοργισμένο Ποσειδώνα, είμαι υπερ της άποψης ότι όταν πρέπει να γίνει ένα βήμα προς τα μπρος, πρέπει να γίνει. 

Είναι καταγεγραμμένο στην ανθρώπινη ψυχολογία ( και δει την εργασιακή ) πως όταν ανακοινώνεται μια αλλαγή στους εργαζομένους, η πρώτη αντίδραση είναι η άρνηση. Οι δικαιολογίες είναι συνηθισμένες και οι ίδιες. 

Το κόστος, αφού εντάξει την κάνουμε τη δουλειά μας, οχού που να εκπαιδεύομαι τώρα μου φαίνονται δύσχρηστα όλα αυτά, βάλε και την κρίση και καθάρισες. 

Δεν κάνω τον ξερόλα, μια από τα ίδια και εγώ. 

Στο σπίτι έχουμε δύο τηλεοράσεις αλλά πήρα έναν αποκωδικοποιητή, καθώς η άλλη τηλεόραση είναι 15ετίας και μάλλον από Οκτώβριο – Νοέμβριο θα αγοράσω καινούρια. Στην αρχή με ψιλομπέρδεψε η σύνδεση καθότι στόκος στα τεχνολογικά αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με το αναλογικό σήμα. 

Τα μόνα αρνητικά στοιχεία που εντόπισα είναι πως ζεσταίνεται και η εναλλαγή των καναλιών λόγω της πληροφορίας για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη την ώρα και το επόμενο, καθυστερεί λίγο μέχρι να «καθαρίσει» η οθόνη. 

Στον παγκόσμιο ιστό διαβάζω διάφορα χαζοχαρούμενα. 

Γιατί τώρα αυτός ο εξαναγκασμός: Εδώ και δυο χρόνια μας το λένε. Αν δεν έκοβαν το σήμα, δεν θα το κάναμε ποτέ. Ποτέ δεν θα κάναμε αλλαγές αν σκεφτόμασταν το «γιατί τώρα». Κάθε εποχή έχει τα δικά της βάσανα. Με την ίδια λογική, γιατί εγκαταλείψαμε την ασπρόμαυρη τηλεόραση και πήγαμε στην έγχρωμη, ήμασταν μια χαρά με τα ενσύρματα σταθερά τηλέφωνα και δεν ήταν ανάγκη να μπλέξουμε με τα ασύρματα και τα κινητά. Με τις κασέτες, τους δίσκους  και τις βιντεοκασέτες την κάναμε τη δουλειά μας και δεν υπήρχε λόγος να περάσουμε στα CD και στα DVD ενώ στους υπολογιστές ο AMIGA και ο AMSTRAD ήταν μια χαρά και τι τα θέλαμε τα notebook, τα netbook, τα tablet και τα μπινελίκια της Apple.

Έλα μωρέ τώρα, κάποιοι βγάζουν φράγκα από τις πωλήσεις των αποκωδικοποιητών και των mpeg 4 τηλεοράσεων: Προφανώς. Όπως λεφτά έβγαλαν αυτοί που έβγαλαν το cd, το dvd, το κινητό, το iphone, τους υπολογιστές, την ψηφιακή φωτογραφική, την έγχρωμη τηλεόραση, το fax και τόσες άλλες συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας. Ήθελες δωρεάν;
Ο συνταξιούχος δεν έχει λεφτά: Σιγά το κόστος. 30-40 ευρώ. Δυο χρόνια που το έλεγαν, ας τα μάζευε. 

Εγώ δεν θα πάρω γιατί δεν γουστάρω τηλεόραση από ιδεολογία και έτσι: Πίπες. Αυτά τα βλέπω στο facebook και πιο πολύ στο twitter και καγχάζω. Εύκολα κάνεις τον ηλεκτρονικό επαναστάτη αλλά είμαι σίγουρος πως αυτοί οι επαναστάτες έχουν αγοράσει εδώ και ένα μήνα τον αποκωδικοποιητή. Εξάλλου πάρα πολλά τουιτς αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα οπότε δεν μπορώ καν να το φανταστώ. 

Γιατί δεν έμεναν τα αναλογικά για τους ερασιτέχνες: Γιατί δεν θα τα αλλάζαμε ποτέ. Αν η αναλογική πλατφόρμα παρέμενε ενεργή, δεν θα το αλλάζαμε και τα σημαντικά κανάλια θα συνέχιζαν να εκπέμπουν παράλληλα και  αναλογικά. Άσε που θα γινόταν το απόλυτο μπάχαλο και επι σειρά ετών φωνάζαμε για την αναρχία των αναλογικών συχνοτήτων που ο καθένας άνοιγε ότι ήθελε και δεν πλήρωνε μια. 

Μου έκανε πάντως εντύπωση ότι βρήκα κάτι άκυρα κανάλια όπως το BiB, το Sunny, το Attica που δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνουν  αλλά στο ζάπινγκ θα το διαπιστώσουμε. 

Μου αρέσουν η καταπληκτική ποιότητα της εικόνας, οι δυνατότητες για άμεση εγγραφή του προγράμματος στο στικάκι που μπορείς να  βάλεις στον αποκωδικοποιητή, οι πληροφορίες που βγαίνουν για τα προγράμματα και ότι άλλο θα δούμε στο μέλλον.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να γινόταν μια οργανωμένη προσπάθεια ολικής απόσυρσης και ανακύκλωσης των παλιών τηλεοράσεων. Να υπάρχει ένα κίνητρο να πέσουν οι τιμές με την παράδοση της παλιάς τηλεόρασης ώστε ο κόσμος να αγοράσει μια καινούρια σε καλή τιμή επιστρέφοντας την παλιά. 

Να υπάρχει φυσικά η επιλογή του αποκωδικοποιητή για τις σχετικά καινούριες, αλλά σε παλιές τηλεοράσεις να υπήρχε ένα σοβαρό κίνητρο για απόσυρση. 

Είναι μια χρυσή ευκαιρία να κινηθεί η αγορά.



4 Λογομαχιες:

Leviathan είπε...

Συμφωνώ μαζι σου :) απλά να αναφέρω πως στη Καβάλα το ψηφιακό σήμα ακόμη δεν έχει έρθει...Καλο ξημέρωμα!

BUTTERFLY είπε...

οι δυνατότητες για άμεση εγγραφή του προγράμματος στο στικάκι που μπορείς να βάλεις στον κωδικοποιητή,

Για κανε μια εξηγηση ως προς αυτο παρακαλω!
Καλησπερα!

Suspect είπε...

γυναικα δηλητηριο, ο αποκωδ εχει υποδοχη για μεμορι στικ. Αν βαλεις ενα τετοιο εκει και πανω που βλεπεις το αγαπημενο σου τουρκικο σιριαλ, πατας το κουμπακι "rec" και το γραφει στο στικ.

BUTTERFLY είπε...

Τι λες τωρα!!!! Πολυ προχωουυυ για μενα, αλλα ποιος ξερει, μπορει να χρειαστει...εμενα ομως εχει ενσωματωμενο αποκωδικοποιητη λες να γινεται;;;
Ευχαριστω παντως για την απαντηση, με καλυψες...καπως...
Ciao!

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια