Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΡΦΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

Πριν από λίγες μέρες είδα στο γιουτιουμπ (ΚΛΙΚ ΕΔΩ ) το ξέσπασμα του Στάθη Ντονά, διεθνή αθλητή του βόλεϊ κατά των παραγόντων και της ομοσπονδίας αναφορικά με την κατάντια του αθλήματος.

Νομίζω πως δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, ενας αθλητής να εχει το θάρρος να στήνει την κάμερα και να αυτοεκτίθεται βάλλοντας κατά πάντων.

Το παλικάρι δεν μίλησε με δικηγορίστικο ύφος και με επιχειρήματα Μπεν Μάτλοκ, αλλά η εικόνα που δίνει και στον πλεον άσχετο είναι πως είναι ειλικρινής και λέει την αλήθεια.

Καθώς τον άκουγα, σκεφτόμουν το εξης:

Μήπως τελικά ήταν αναμενόμενο;
Μήπως ως χώρα μεγαλοπιαστήκαμε;
Μήπως αυτή η κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να βάλουμε μια τάξη σε μια σειρά από μπάχαλα;

Από πού και ως που επαγγελματικό βόλεϊ στην Ελλάδα; Με ποια αγορά και με ποια έσοδα;

Γεμίσαμε στα επαγγελματικά αθλήματα.
Βόλεϊ, πόλο, τάβλι, χάντμπολ, β και γ εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου…
Από πού και ως που;

Έχουμε το κοινό, την αγορά, τους χορηγούς, τα φοβερά και τρομερά τηλεοπτικά δικαιώματα για να είναι όλα αυτά επαγγελματικά;

Ο καθένας ήθελε να νοιώθει πρόεδρος, ο πολιτικός μοίραζε το δημόσιο χρήμα για ψήφους, ο αθλητής αντι να βρει μια κανονική δουλειά, καθόλου δεν τον χάλαγε που πληρωνόταν από ένα προϊόν με μηδέν έσοδα και ολοι ηταν τρισευτυχισμένοι.

Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο, που δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα και βουλιάζουμε.
Οι λύσεις κατά την γνώμη μου που μπορεί να είναι και λάθος, είναι δυο.

Η μια είναι να το γυρίσουμε ( πλην πρώτης κατηγορίας σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ )  στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τόσες προηγμένες χώρες δεν έχουν τη δική μας μεγαλομανία. Έπαθαν τίποτα κοτζαμ Γερμανοί  που δεν εχουν μεγάλες ομάδες στο πόλο και στο μπάσκετ;
Έπαθαν τίποτα οι Γάλλοι ή οι Αγγλοι που δεν εχουν βολεϊ;

Εχει έσοδα το τμήμα; Παει καλά.
Δεν εχει; Ας κλείσει.

Η άλλη λύση, εφόσον το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, είναι ότι αφου θέλουμε επαγγελματικό αθλητισμό, να το κάνουμε σωστά. Ολες οι ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΠ, ντουπ, γκντουπ και δεν συμμαζεύεται, να υπάγονται στο πάλαι πότε υπουργείο Εμπορίου.
Δεν μπορεί να έχουμε άλλους νόμους για τις εταιρείες και άλλους νόμους για τις αθλητικές εταιρείες και οταν σφίγγουν τα πράγματα, να κάνουμε φωτογραφικές διατάξεις για αποπληρωμή χρεων. Αυτά τα παραμυθάκια πρέπει να τελειώσουν. Αρκετα πληρώσαμε ως φορολογούμενοι τα χόμπι των πολιτικών, των μάνατζερς  και των παραγόντων στα αθλητικά  σωματεία. Εστω και με τις επιχορηγήσεις θα μπορούσαν με έξυπνη πολιτική να είχαν διαχειρίστει τα χρήματα, να πουλήσουν ταλέντα στο εξωτερικό, να μη φέρνουν στην Ελλάδα πανάκριβους ξένους και να μην βάζουν χέρι στο ταμείο. Να είχαν υγιή σωματεία αναδεικνύοντας τους Ελληνες παίκτες από τις υποδομές τους και όχι με μετεγγραφές. Όταν όμως ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν για τίποτα, γιατί να κάνουν έντιμη διαχείριση; Αν τύχει να πάρουν και έναν τίτλο, επαίρονται ότι προσέφεραν στην ιστορία του συλλόγου. Με τι; Με το φέσι;

Θα μου πεις τι τον νοιάζει τον οπαδό; Όταν στην ΑΕΚ είχαμε πρόεδρο τον Ψωμιάδη, οι ΑΕΚτζήδες τον επευφημούσαν..

Εδώ όμως μπαίνει ο ρόλος του κράτους. Ή το αφήνεις χυμαδιό ή δημιουργείς τον νόμο και τον τηρείς.

Είδα τον συμπαθέστατο αθλητή Ντονά στο βίντεο να λέει ότι δεν είναι σοβαρό πρωτάθλημα αυτό που μια ομάδα μετά από 5 αγωνιστικές αποχωρεί. Επρεπε να την είχαν βοηθήσει οι άλλες ομάδες να μείνει για να βγει η χρονιά. Όχι ρε αδερφέ..

Να φύγει και η Καλαμαριά και οι υπόλοιπες ομάδες εφόσον δεν μπορούν να τηρούν τους νόμους και αυτά που διάολε υπογράφουν! Ας πάρει το πρωτάθλημα ο Φοίνικας Σύρου. Βαρεθήκαμε μια ζωη τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκο πρωτίστως και μετά την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Αρη, να εχουν τρομακτικά προβλήματα λειτουργίας, και να τους κρατάνε λόγω ονόματος εν ζωή. Τόσο κόσμο εχουν, τόσους πλούσιους οπαδούς, μεγαλους και μικρούς χορηγούς, ας πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορούν; Τότε δεν αξίζει και τον κόπο. Στο καλό.

Ας πάρει πρωτάθλημα και κάποιος άλλος, δεν θα σβήσει το άθλημα.
Αντιθέτως…



1 Λογομαχιες:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

περασα να αφησω φιλε μου μια καλησπερα και να ευχηθω καλη εβδομαδα απο αυριο.Πως τα πας;

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια