Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Έχουμε ένα κοινωνικό θέμα που πολλούς προκαλεί και σε λίγους προσφέρει.
Μια  …ολόκληρη κωμόπολη που τρώει, τρώει από τις τσέπες μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και γύρευε ποιων άλλων κονδυλίων και δεν ξέρουμε τι ακριβώς προσφέρει και σε ποιον.

Ζούμε στα χρόνια της εξειδίκευσης που ο πολίτης ψάχνει κάτι συγκεκριμένο. Στην κρατική ραδιοτηλεόραση εχουν μείνει στον αιώνα του ότι να ναι. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να καταθέσω την πρότασή μου για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ

Οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην κρατική τηλεόραση είναι

Α) Ψηφιοποίηση του αρχείου. Όλου του αρχείου. Δεν επιτρέπεται εν ετει 2010 να υπάρχουν κασέτες. 
Β) Αξιοποίηση αυτού του αρχείου είτε με το να διατίθεται στο κοινό δωρεάν είτε εμπορικά. Δεν είναι κακό να εχει ιδίους πόρους η ΕΡΤ.
Γ) Kαταγραφή -  job description του καθενός εκεί μέσα. Υπεράριθμοι και άχρηστοι. Πρέπει να μπει μια τάξη, ποιος είναι ποιος  και τι ακριβώς κάνει.

Σε ότι αφορά τα τηλεοπτικά κανάλια, προτείνω το εξης:

Η ΕΤ1 να είναι το «κινηματογραφικό» κανάλι. 24ωρο πρόγραμμα με σίριαλ, ταινίες, ελληνικός-ευρωπαϊκός-αμερικανικός κινηματογράφος. Οι διαφημίσεις ( αφού ούτως η άλλως δεν είναι πολλές)  αυστηρά στο τέλος κάθε σειράς όπως σωστά κάνει το συνδρομητικό κανάλι. Άντε, μια μόνο διακοπή, στη μέση κάθε ταινίας. Κόστος; Ένας υπολογιστής και 4-5 άνθρωποι για τον προγραμματισμό και την συντήρηση του.

Η ΕΤ2 να είναι το κανάλι της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης. Δηλαδή: πολιτική, talk shows, ντοκιμαντέρ, περιβάλλον, οδοιπορικά στην επαρχία, ενημερωτικές εκπομπές κλπ. Κόστος ελάχιστο καθώς μιλάμε για ως επί το πλείστον εσωτερικές παράγωγες. Εκτός και αν υπάρχουν εκπομπές τύπου εξάντα που κοστίζουν αλλά αξίζουν. Θα είναι λίγες όμως.

Η ΕΤ3 να είναι το κανάλι του αθλητισμού. Ρετρό αγώνες, παλιά μουντιάλ, ολυμπιάδες, μεσογειακοί, τουρνουά, αφιερώματα, συντεύξεις, όλα τα αθλήματα, ποδόσφαιρο, τένις, τάβλι, όλες οι αγωνιστικοί περίοδοι κλπ

Η ΕΤ4 να είναι το κανάλι του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας. Μουσική, θέατρο τέχνες, τηλεπαιχνίδια, εκπομπές σαν της Μπήλιως και του Παπαδόπουλου, Eurovision, κινούμενα σχέδια, παλιές συναυλίες, lifestyle, μαγειρική, εκπομπές για τη  γυναίκα, όλα αυτά.

Με αυτόν τρόπο θα έχουμε συρρίκνωση κόστους και προσωπικού με ποιοτικό χαρακτήρα και πιστεύω πως ο κόσμος θα προτιμήσει σε πολλά προγράμματα  την κρατική τηλεόραση γιατί όταν θα συντονίζεται θα ξέρει τι θα δει και θα υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός.

Σιγά μην αφήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπει μια τάξη αλλά λέμε τώρα…..




3 Λογομαχιες:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν απολύτως κακές οι προτάσεις. Βέβαια, αφήνεις από έξω κάτι χιλιάδες υπαλλήλους που δεν ξέρουμε τι κάνουν. Διαφωνώ μόνο με την ΕΤ3. Ειδικά στο ειδησεογραφικό κομμάτι της είναι απείρως ανώτερη από την υπόλοιπη ΕΡΤ (και με την αληθινή φωνή της επαρχίας). Φυσικά έχει και αστείες εκπομπές, αλλά είναι γενικά στο σωστό δρόμο.

Suspect είπε...

Δειμε, το ειδησεογραφικο κομματι της ΕΤ3, μπορει να απορροφηθει συμφωνα με την προταση μου στο δευτερο καναλι

Z. είπε...

Τώρα η άποψή μου δεν θα μετρήσει αλλά ας την πω κι ας πέσει στο κενό.
ΔΕΝ χρειάζεται κανένα τριτοκοσμικό, κρατικό κανάλι. Ή αν χρειάζεται να βάλλουν τον προϋπολογισμό του στον κρατικό προϋπολογισμό για να ελέγχεται κιόλας και όχι να είναι "μπείτε σκύλοι αλέστε..."
Ο Anemos τα λέει μια χαρά εδώ:
http://naftilos.blogspot.com/2009/12/blog-post_25.html

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια