Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΑΕΚολογιες


- Κοτα Υποπτε, μουγκα στο μπλογκ σου για τις εξελιξεις στην ΑΕΚ ε;

Με πειραζαν φιλοι και επειδη του υποπτου ο τραχηλος ζυγον δεν υπομενει, θα μιλησω. Τι είναι και πως είναι, που ελεγε καποτε και ο επανακαμψας προπονητης. 

Περαν της εκπληξης και της υπενθυμισης της ρησης του Βραζιλιανου προσωπικου μου ποτοαναμεικτη πως οποτε καταφέρνεις να κλείσεις την πραγματικότητα έξω από το παράθυρο, αυτή μπαίνει από το παράθυρο, δεν θα ελεγα ότι ειμαι κατενθουσιασμενος.
Ο καλυτερος τροπος για να κανεις μονιμως λαθη είναι να μην προσδιοριζεις το ζητουμενο. Στο πλαισιο του εφικτου και της λογικης. 

Εδώ και πολλα χρονια δεν εχω καταλαβει ποιο είναι το ζητουμενο για την ΑΕΚ.
Ο Νικολαϊδης ταλαντευτηκε αναμεσα στην ομαδα των προικισμενων πιτσιρικαδων και την ομαδα του πρωταθλητισμου. Απετυχε εκει που κανενας δεν το περιμενε. Στο αγωνιστικο κομματι. Ως πρωην καταξιωμενος ποδοσφαιριστης ολοι προσδοκουσαν στις καλυτερες επιλογες για την τεχνικη ηγεσια και τους ποδοσφαιριστες. Πληρης αποτυχια. Τα λαβρακια απεδειχθησαν βατραχακια, ο Γκεραρντ σε 4 χρονια σκαουτινγκ, τον μονο που προτεινε μετα μανιας ηταν ο Παντελης Καπετανος, οσοι ακριβοπληρωθηκαν διεψευσαν κάθε ελπιδα και οι προπονητες πλην του διαλειμματος Κωστενογλου, ο ενας απεδειχθη χειροτερος από τον αλλον. 

Αυτή η ταλαντωση φανηκε αμεσως. Η ΑΕΚ στην Ευρωπη αμαυρωσε το αξιοπρεπες ονομα της, στο κυπελλο χρεωθηκε εξευτελιστικο αποκλεισμο και το πρωταθλημα το εχασε δυο φορες μεσα από τα χερια της. Στη μια εχασε από τον Ιωνικο στο τελευταιο αγωνα του πρωταθληματος και στην άλλη κλαιγονταν για το CAS αλλα αν δεν ειχε ισοφαριστει από τον Αρη σε εντος εδρας αγωνα, στις καθυστερησεις, θα ειχε κατακτησει τον τιτλο. 

Ο Νικολαϊδης όμως ηταν ο μονος που παρουσιασε ένα οραμα ξεφευγοντας από τον ελληνικο παραγοντισμο. Ειχε ένα πλανο. Να οργανωσει την εταιρεια, να φτιαξει ένα προπονητικο κεντρο, να δημιουργησει ένα γηπεδο που θα ηταν πηγη πλουτισμου για την ομαδα. Δεν ασχοληθηκε με ανιερες συμμαχιες, με παρασκηνια, δεν καταχραστηκε λεφτα από το ταμειο, δεν καλλιεργησε Οστρογοτθους, δεν μετετρεψε την ΑΕΚ σε πλυντηριο και ακομα και ο χειροτερος εχθρος του δεν θα μπορουσε να μην παραδεχθει πως η ΑΕΚ επι προεδριας Νικολαϊδη εμφανισε διαφορετικο επιπεδο και ηθος, πρωτογνωρο για τα ελληνικα δεδομενα. Ο Ντεμης και παλαι ποτε «δικος μας ανθρωπος» ειχε ένα σαφες οραμα. Να δημιουργησει μια ομαδα που θα νικαει γιατι είναι καλυτερη, να εχει ένα πολιτισμενο γηπεδο και να μετεχει σε ένα αξιοπιστο πρωταθλημα. 

Το ποδοσφαιρο, όπως και αν το δει κανεις, ειτε σε οικονομικο πλαισιο ειτε σε επιπεδο εταιρικης κουλτουρας, δεν θα παψει να είναι παντα ένα παιχνιδι.  

Μια καλη ομαδα με οργανωτικες αδυναμιες αντεχεται.
Μια χαλια ομαδα με τους καλυτερους αλγορυθμους, δεν υποφερεται.
Μετα από 4 χρονια λοιπον ο κακος κατ αλλους ή λιγος για καποιους αλλους Νικολαϊδης αποχωρησε για λογους ευθιξιας μετα από μια νικη της ΑΕΚ, πανω που αλλοι στη θεση του θα προσπαθουσαν να ισχυροποιησουν τη θεση τους. 

Η επομενη μερα βρισκει την ΑΕΚ με τεχνικο διευθυντη τον Μανωλα, προπονητη τον Μπαγεβιτς και προεδρο τον Κιντη. 

Απουσιαζει το ζητουμενο.
Αν η ΑΕΚ θελει να κανει πρωταθλητισμο, χρειαζεται καταρχην ικανους παικτες.
Δεν τους εχει. Οσο τραγικος και να ηταν ο Δωνης, δεν χρειαζεται να πας στην παραταση για να κερδισεις τον Ηλυσιακο. 

Αν η ΑΕΚ θελει να δημιουργησει εκ βαθρων μια καινουρια ομαδα, τοτε δεν μπορω να καταλαβω τον ρολο του Μανωλα. Ως άλλος Σαββας Θεοδωριδης; 

Ο Μανωλας με μονη προϋπηρεσια στην ομαδα των Ελπιδων, τσακωθηκε με ολο τον κοσμο. Προβληματικος και ως παικτης που εκανε μονιμως τα δικα του, ηρθε πολλες φορες σε ρηξη με τον τοτε ανωτερο του και νυν υφισταμενο του, Μπαγεβιτς. Ποιος μου λεει ότι αυτή τη φορα δεν θα ξανασκοτωθουν; 

Ο Μπαγεβιτς, οπου πηγε, ηθελε να μην εχει κανεναν πανω από το κεφαλι του και τους παικτες που του εφερναν χωρις να τους εχει εκρινει πρωτα εκεινος, δεν τους εδινε πολλες ευκαιριες.
Μου φαινεται εξαιρετικα δυσκολο να συνεργαστουν δυο ανθρωποι που εχουν μαθει να ακολουθουν ο καθενας τον δικο του δρομο χωρις να ελισσονται και να είναι διαλλακτικοι – μετριοπαθεις.
Ακουγονται για την ΑΕΚ διαφορα ονομα Σερβων ποδοσφαιριστων. Πιθανως να είναι ικανοι παικτες. Είναι λογικο όταν καταγεσαι από μια χωρα και να γνωριζεις προσωπα και πραγματα, να ψαχνεις υλικο από γνωστους προμηθευτες. Όταν λοιπον ο Μπαγεβιτς θα θελησει να φερει στην ομαδα τον Χ-ιτς, τι θα γινει; 

Θα ενημερωθει ο Μανωλάς;
Θα εχει ο Μανωλας δικαιωμα βετο;
Θα μεινει αμετοχος για να τα φορτωσει μετα στον Ντουσαν;
Αν πλησιασουν τον Μανωλα καποιοι μανατζερς και του προτεινουν παικτες και καποιος του αρεσει, πως θα το χειριστει;
Θα ρωτησει τον Μπαγεβιτς;
Θα τον παρει χωρις συννενοηση; 

Το μοντελο του τεχνικου διευθυντη σε μια χωρα όπως η Ελλαδα, είναι φρουτο που δεν εχει κανενα νοημα. Την αποψη μου για τη συγκεκριμενη θεση, την εχω γραψει εδώ: http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2007/03/blog-post_9439.html
 
Στη χωρα μας δεν περπατησε. Ο Ολυμπιακος δεν το αφομοιωσε και στον  Παναθηναϊκο, ο Αντωνιου δεν τυγχανει πληρους εκτιμησης. Ομαδες δηλαδη που είναι οι μονες που θα μπορουσαν να εχουν έναν τεχνικο διευθυντη στο δυναμικο τους. Οι υπολοιπες, μπορει να εχουν καποιους ανθρωπους για αυτή τη δουλεια αλλα περισσοτερο είναι τιτλος παρα ουσια. Εκει ταιριαζει περισσοτερο αυτό λεγαμε καποτε σε απταιστα ελληνο-αγγλικα «σκαουτερς». Το μοντελο του ΠΑΟκ εχει μεχρι στιγμης λειτουργησει αλλα αυτό οφειλεται στη χημεια των ανθρωπων του παρα σε έναν θεσμο που εχει σμιλευθει από την εμπειρια ετων. 

Προεδρος.
Δεν πιστευω ότι ο Κιντης μπορει να σταθει διπλα στον Σωκρατη ή διπλα στον Βγενοπουλο. Από την άλλη δεν το βλεπω ως σημαντικο μειονεκτημα καθως αν υποτεθει ότι εχεις καλους παικτες και καλο προπονητη, ο οποιος προεδρος αν εξασφαλισει την ευρυθμη οικονομικη λειτουργια του τμηματος, δεν χρειαζεται να κανει κατι άλλο φοβερο και τρομερο. Δεν αναπολω τις βροντερες παρουσιες του Τροχανα, του Μελισσανιδη και του Μακη Ψωμιαδη.

Πιστευω λοιπον ότι η λυση Μπαγεβιτς – Μανωλας δεν μπορει να περπατησει για πολύ. Προκειται για μια κινηση να σταματησει το εν γηπεδω κραξιμο, με ελπιδα για μια ακομα φορα την προοπτικη. Ο ρολος του Μανωλα είναι ουσιαστικα η γεφυρα και η ασπιδα με τους Χατζηχρηστους για να μην εχουμε ανοιχτα μετωπα και μας παρουν με τις πετρες. Ο Νικολαϊδης το πηρε χαμπαρι νωρις και αποχωρησε. Δεν μπορω να φανταστω τον Μανωλα να παιρνει τα βουνα και τα λαγκαδια να βρει παικτες, ουτε πιστευω πως εχει το μεγεθος να αναπτυξει ευρωπαϊκο δικτυο γνωριμιων. 

Ο Μανωλας μπορει να εμψυχωνει, να επιβαλλεται στα αποδυτηρια, κατι σαν τον Τασο Μητροπουλο.
Η ψυχρη απεικονιση της πραγματικοτητας λεει πως η ΑΕΚ αυτή τη χρονια δεν μπορει να διεκδικησει καποιον τιτλο. Με τους παικτες που διαθετει, δεν μπορει να παιξει καλυτερο ποδοσφαιρο. Πιθανως να γινει πιο οργανωμενη, αλλα δεν μπορει να φτασει σε υψηλα επιπεδα αποδοσης.
Αν το ζητουμενο είναι ο πρωταθλητισμος πρεπει να βρεθουν καλοι παικτες. 

Δεν εχουν σημασια τοσο τα ποσά, οσο το ποδοσφαιρικο ματι.
Τον Ντρογκμπα τον βρηκαν σε κατι αλανες, στον Τουρε ο Ολυμπιακος εδωσε 400 χιλιαρικα και μετα τον μοσχοπουλησε για να μην παω πιο πισω και θυμηθω Βαζεχα, Τζορτζεβιτς και Σαβεβσκι που ηρθαν στη χωρα μας με φραγκοδιφραγκα. 

Αν το ζητουμενο για μια ακομα φορα είναι η δημιουργια, ο Μπαγεβιτς δεν νομιζω ότι χρειαζεται τον Μανωλα σε κατι…



0 Λογομαχιες:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια