Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

4 - 3 - 3

Προπονητης δεν ειμαι. Επαγγελματιας παικτης δεν ειμαι. Στο ποδοσφαιρο όμως χωρανε ολων οι αποψεις. Ισως να είναι και αυτος ο μαγνητης του για να ασχολουνται τα πληθη περαν βεβαια του προφανους για να τον κάθε αδαη ότι η ομαδα που κερδιζει είναι αυτή που βαζει τα περισσοτερα γκολ.

Σε καθε κυρα Μαριγουλα κατανοητο και παντα θα υπαρχει μια αποψη από τον καθεναν. Παιζω ποδοσφαιρο ερασιτεχνικα 2 φορες τη βδομαδα για λογους ψυχικης και σωματικης υγειας οποτε εχω μια επαφη.

Μου κανει εντυπωση το γεγονος ότι ο προπονητης της ΑΕΚ, επιλεγει το 4-3-3 ως αγωνιστικο συστημα. Ο εξυπνος ανθρωπος αλλαζει γνωμη. Ο χαζος ποτε. Για να παιξει μια ομαδα αυτό το συστημα χρειαζονται μερικες λεπτομερειες.

Α) οι παικτες με τετοιο απλωμα στον αγωνιστικο χωρο να τρεχουν με αντοχη μαραθωνοδρομου και ταχυτητα 100σταρη με προπονητη τον Χρηστο Τζεκο. Εχουμε στη χωρα μας ή μπορουμε να φερουμε τετοιους αθλητες;

Β) οι εναλλαγες τους στο γηπεδο προϋποθετουν τουλαχιστον εφαμιλλη ατομικη τεχνικη. Όταν για να χαρη του συστηματος βλεπω τον Μπλανκο να ανοιγεται στην ακρη της περιοχης, χαραζεται στο προσωπο μου ένα χαμογελο σαν του Τζακ Νικολσον στη Λαμψη. Αφου το παλικαρι είναι ενας καλος εκτελεστης χωρις τεχνικες ικανοτητες. Τι θα κανει εκει ο Μπλανκο; Τριπλα; Δεν εχει. Σεντρα; Δεν εχει. Πασα στα 2 μετρα; Χαρηκα. Γ) Σκορ από πολλους παικτες. Δεν νομιζω ότι η ΑΕΚ εχει τετοια πολυτελεια. Ετσι λοιπον οι εμφανισεις της ομαδας είναι φυσιολογικες. Ποδοσφαιρο δεν παραγει, ανασταλτικα εχει τρυπες με αποτελεσμα να αποτυγχανει.

Πιστευω ότι οι ελληνικες ομαδες με τους παικτες που εχουν και τη δυναμικη του ελληνικου ποδοσφαιρου, στο 4-4-2 είναι μια χαρα. Να δεχθω καποια διαφοροποιηση στην επιθεση λογω καποιου αποτελεσματικου αλλα αργου παικτη. Δεν μπορουμε όμως από το πουθενα να κανουμε μετακομιση συστηματων του ισπανικου ποδοσφαιρου χωρις να εχουμε τις αναλογες ικανοτητες.

Ναι, ο λιμπερο καταργηθηκε αλλα ολες οι επιτυχιες μας σε διασυλλογικο και εθνικο επιπεδο με λιμπερο ηρθαν ή με καποιον παικτη που μεσα στο παιχνιδι περναγε ως τριτος αμυντικος και καθαριζε τις φασεις.

Στο ελληνικο πρωταθλημα δεν χρειαζεται αλλα στην Ευρωπη δεν μπορεις να αντιμετωπισεις τα θηρια με σφεντονες. Πιστευω λοιπον ότι μια καλα δουλεμενη ομαδα με συνοχη, στο απλουστερο των συστηματων όπως το 4-4-2, μια χαρα είναι. Ειδικα σε μια ομαδα σαν την ΑΕΚ που δεν μπορει να καυχηθει για την επιθετικη της γραμμη. Τα υπολοιπα απευθυνονται ειτε σε πρωτοπορους ειτε σε αιθεροβαμμωνες.

Ο Δωνης μπορει να είναι φιλοδοξος, να θελει να διακριθει, να εχει ιδεες αλλα επιθετικο, γρηγορο και θεαματικο ποδοσφαιρο δεν μπορεις να παιξεις με αμπαλους και με κουρασμενα παλικαρια.



1 Λογομαχιες:

venceremos είπε...

Φίλε μου ούτε και'γώ είμαι προπονητής αλλά θεωρώ ότι το πως θα παίξει μια ομάδα (και υπάρχουν πολλά συστήματα) δεν εξαρτάται από την ίδια την ομάδα αλλά από τον αντίπαλο.
Πρέπει να είναι έτοιμη στον ίδιο αγώνα να διαφοροποιεί το σύστημα της ανάλογα με το πως παίζει ο αντίπαλος.Θεωρώ επίσης τη θέση του ή των αμυντικών χαφ το Α-Ω της ενδεκάδας

Δημοσίευση σχολίου

Γράψε ότι θέλεις με ευπρέπεια